З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

понеділок, 28 листопада 2016 р.

Мандельштами у нашій бібліотеці



А мог бы жизнь просвистать скворцом,
Заесть ореховым пирогом...
Да, видно, нельзя никак.


Значний слід у світовій спадщині залишив рід Мандельштамів, представники якого були відомими рабинами, фізиками, лікарями, перекладачами, культурними діячами. ( їхні книги у  бібліотеці УМСА)



У галузі медицини почесне місце посіли два брати – Олександр та Моріц Мандельштами. Перший був завідувачем кафедри в Гельсінгфорському університеті.  Другий драгоман і знавець арабської культури, працював у посольстві Константинополя. Олександр Мандельштам у період Другої світової війни керував хірургічним госпіталем, потім був головним гінекологом фронту. Автор близько 200 наукових праць і 17 монокниг. Редактор редакційного відділу „Акушерство і гінекологія” у 2-му і 3-му видання БМЭ. 
Фонд нашої бібліотеки також містить видання Олександра Емілійовича з акушерства та гінекології:  „Воспалительные заболевания женских половых органов в свете учения о нервизме”, (1957 р.) „Семиотика и диагностика женских болезней”, (1976 р.) „Семиотика и диагностика женских болезней: руководство для врачей” (1964 р.).
На полицях книгозбірні є видання лікаря-гінеколога Володимира Олександровича Мандельштама „Маточные кровотечения в менопаузе” (1974 р.).
Євген Емілійович – молодший брат відомого поета, автор цікавих спогадів. Лікар-гігієніст і страховий лікар. Всю війну провів на фронті в якості лікаря-епідеміолога, цікавився кіно, сам писав сценарії, головним чином – з біологічної та медичної тематики. За його сценаріями було знято понад п'ятдесят картин. Його син – Юрій Євгенович також отримав медичну освіту, був співробітником Інституту фізіології і біології ім. Сеченова.
Але, безумовно, саме Осип Емілійович найбільше прославив свій рід. Він закінчив Тенішевське училище, згодом Гейдельбергський університет, відділення романських мов Петербургського університету. Книги віршів, переклади. Камінь і Tristia (Книга скорбот) збірки чарівно прекрасних віршів. Був засуджений за „контреволюцію” і відправлений до концтабору Далекого Сходу. Маємо двотомник на тисячу сторінок творів Сочинения. В 2-х т. Т. 1: Стихотворения. Переводы”, (1990 р.) ,  Сочинения. В 2-х т. Т. 2: Проза. Переводы (1990 р.) та збірник критичної прози Слово и культура: О поэзии. Разговор о Данте” (1987 р.).


За радость тихую дышать и жить
Кого, скажите, мне благодарить?..
.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!