З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

середу, 28 грудня 2016 р.

Привітання з Новим роком

відеопривітання

А привітати хочу віршованими рядками Івана Франка…

З Новим роком, браття милі,
В новім щастю, в новій силі
Радісно вітаю вас
І бажаю, щоб в здоров’ю,
В мирі, з братньою любов’ю,
Відтепер ішов нам час.
Щирій праці Бог поможе!
Дай вам Боже все, що гоже!



вівторок, 27 грудня 2016 р.

Коли серце кричить SOS

2016 рік оголошений Роком серця в Україні. Саме цей рік для кардіологічної спільноти проходив під сонмом визначних дат та знаменних подій: 80-річчя з дня заснування ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» НАМН України», 140-річчя з дня народження його засновника, гордості української медицини – академіка Миколи Дмитровича Стражеска, а також проведення у вересні масштабного XVII Національного конгресу кардіологів України.



         Зупинити поширення та розвиток серцево-судиннихзахворювань – це справа не тільки держави та лікаря, а й кожного свідомого громадянина зокрема. Як зберегти з ранніх років здорове серце, чисті судини і назавжди забути про «серцеві» ліки – про це книжкова виставка «Коли серце кричить SOS», яку розгорнуто у центральній читальній залі. Для студентів та викладачів – окремі розділи виставки: «Фармакотерапія серцево-судинної системи», «Дитяча кардіологія», «Нанотехнології у хірургії серця», «До навчального процесу», де представлені нові підручники та посібники з кардіології. Завітайте до читальної зали! І бережіть від стресів своє серце та серця Ваших близьких.


пʼятницю, 23 грудня 2016 р.

Грип атакує Україну


Біля хати бродить грип.
Все дверима рип і рип.
Вже й до мене він дістався,
Хоч і довго добирався…
Із приходом зими, зниженням температурних показників люди частіше хворіють на грип. Чому виникає дане захворювання, які шляхи його розвитку і поширення, що можна зробити для того, щоб не захворіти, які методи діагностування та лікування influenza – такі проблемні питання розкриває тематична виставка «Грип атакує Україну», що діє у центральній читальній залі. Представлені на виставці джерела – це навчальна, професійна література для практикуючих лікарів, викладачів, студентів, а також науково-популярні та інформаційні видання, які призначені для широкого кола користувачів.

        
Профілактика грипу не вимагає великих зусиль. Вона має приємний пряний смак, тому для порятунку від хвороби, необхідно додати до свого раціону деякі цілющі продукти, такі як лимон, імбир, часник тощо; вести здоровий спосіб життя, бути активним, не нервувати і ставитися до всього тільки позитивно –  тоді грип не наважиться наблизитися до Вас. Тож, дорогі читачі, будьте завжди веселими і здоровими!





            

середу, 21 грудня 2016 р.

"Криниця" вітає учасників спартакіади


20 грудня в святковому залі зібралися поціновувачі спортивних змагань, щоб отримати свої нагороди та поринути у світ музики й поетичного слова.
Вже стало доброю традицією вітати учасників Спартакіади співробітників ВДНЗУ „УМСА, тож і цього року гарний настрій усім присутнім дарував народний аматорський хор „Криниця”, який підготував для своїх шанувальників чимало приємних сюрпризів.


Виступ був хвилюючим і для самих криничан, адже колектив  дебютував у нових сценічних костюмах, що були придбані за сприяння адміністрації ВДНЗУ „УМСА”. Соковитий колорит орнаментальних елементів вишиваних сорочок, різнобарв’я плахт, що гармонійно поєдналися, тим самим підкреслюючи їх вишуканість та красу.

Змінився склад учасників, новим художнім керівником народного хору стала Дронова Оксана Анатоліївна – чудовий організатор, досвідчений спеціаліст, вимогливий і принциповий керівник. До колективу також приєднався талановитий концертмейстер – Носенко Євгеній Іванович.  Сьогодні народний хор „Криниця” під керівництвом  Оксани Анатоліївни та Євгенія Івановича працює над новим репертуаром, над якістю звучання хорових партій, удосконаленням вокальних даних хористів та солістів.


У виконанні народного аматорського хору „Криниця” прозвучала українська народна щедрівка в обробці О.О. Стадника „За вікном чорна хмара в’ється” та українська народна пісня „Їхали козаченьки”.
…За вікном кружляла снігова пороша, а на душі у кожного було тепло і затишно, адже яскраво-незабутнє видовище, проникливе виконання української пісні залишило в серцях гостей свята неповторне враження та велике естетичне задоволення від причетності до невичерпних витоків фольклорного мистецтва.





пʼятницю, 16 грудня 2016 р.

Чайна симфонія

15 грудня, у Міжнародний день чаю, вже традиційно (другий рік поспіль) центральна читальна зала бібліотеки академії наповнилася чайними ароматами. 



Трав’яний збір із м’яти, липи, бузини, чебрецю, нагідки, шипшини, що приготовлений співробітниками бібліотеки з екологічно чистої сировини, зібраної на луках Полтавщини – це не лише смачний та ароматний напій, а також джерело корисних вітамінів, яких особливо не вистачає людському організму взимку. Зараз, коли епідемічний поріг захворюваності на грип у місті збільшився, теплий чай у спокійній, доброзичливій атмосфері читальної зали є дуже корисним і доречним.


За фінансової підтримки та активної участі студентського профкому УМСА, цього виняткового дня користувачі бібліотеки могли насолодитися також чорним і зеленим чаєм та скуштувати різне печиво.


  


Приємною несподіванкою для всіх присутніх стала поява у читальній залі ректора академії Вячеслава Миколайовича Ждана та проректора з науково-педагогічної та виховної роботи Похилька Валерія Івановича, яким теж було запропоновано скуштувати чай. Як справжні лікарі, вони обрали трав’яний чай, зазначивши усі корисні властивості кожного елементу, що входили до його складу. Спілкування за чашкою духмяного чаю сприяло до продуктивної бесіди про справи бібліотечні й нагальні.

      
  А ще, Вячеслав Миколайович пообіцяв подарувати бібліотеці старовинний самовар для оформлення більш колоритного дизайну подібних акцій і вже увечері великий антикварний самовар XIX ст. парової самоварної фабрики «Василіи Александръ Павелъ Баташевы» із шістнадцятьма медалями красувався в читальній залі. Дякуємо за цінний подарунок, який  надихнув нас на нові ідеї організації  в бібліотеці культурно-мистецьких заходів.



Маємо надію, що й наступні роки в Міжнародний день чаю читачі центральної читальної зали бібліотеки академії зможуть насолодитися запашним ароматним чаєм.

вівторок, 13 грудня 2016 р.

Література народів Сходу


         Схід… Незвичайний, непізнаний, таємничий… Зі своїми суворими законами, мечетями й мінаретами, з казковим багатством султанів, дивовижними малюнками письмен, загадковими красунями, великою мудрістю, своєрідною культурою…

Літературу Сходу можна назвати золотою сторінкою у книзі світової літератури, що через століття несе в собі поняття любові й дружби, мужності духу й  справедливості, неповторну філософську мудрість і самобутній східний колорит. Вікові національні традиції народів знайшли своє відображення у творах видатних митців Японії, Китаю, Ірану, Індії та інших країн.
Усіх, хто цікавиться культурою Сходу, запрошуємо на науковий абонемент бібліотеки переглянути виставку-експозицію «Література народів Сходу».



четвер, 8 грудня 2016 р.

Г.М. Тютюнник – до 85-річчя від дня народження (1931–1980)


Григір Михайлович Тютюнник народився у селі Шилівка на Полтавщині. 
Його життя було справжнім вулканом. Ніколи не йшов на компроміси, ненавидів пристосуванців, казав їм у вічі правду, примножуючи кількість своїх опонентів. «На кожного Авеля по три Каїни» – так він характеризує тогочасну моральну атмосферу в Україні. У суспільстві він бачив жахливу прірву між словом і ділом. Біль душі злився зі злістю, що клекотала в ньому, але нічого не змінювала. Він дедалі поглиблювався. За всією своєю зовнішньою силою та мужністю насправді Григір був незахищеним, аж надто вразливим, щирим, чесним. Такими ж є  і його літературні герої.
Варто згадати слова Павла Мовчана: «Григір Тютюнник – це Григір Тютюнник. Такого у нас не було і ніколи не буде». Творчість Григора Тютюнника у 1989 році посмертно відзначена Державною премією ім. Т.Г. Шевченка.
У фонді наукового абонементу нашої бібліотеки є чимало творів письменника. Тож запрошуємо пригадати, чи, можливо, заново для себе відкрити Григора Тютюнника – Майстра слова і Людину. 

вівторок, 6 грудня 2016 р.

Дайджест новин


Бібліотека запроваджує нову послугу -



Щодня  за цим посиланням можна буде прочитати  підбірку останніх  новин МОЗ, МОН, Полтавщини, академії . З кожної новини можна  буде перейти на її повнотекстову  версію і довідатись  більше про подію, яка вас зацікавила.

понеділок, 5 грудня 2016 р.

Підвищення кваліфікації

У грудні в колективі бібліотеки пройшли навчання з підвищення кваліфікації: семінар з питань гармонізації бібліотечного сервісу та інформаційних технологій в діяльності вузівської бібліотеки та круглий стіл з інформаційно-аналітичної діяльності бібліотек. Обидва засідання готували працівники інформаційно-бібліографічного відділу.  Крім того, слухачам було представлено 2 презентації з проекту «Закладка в календарі».