З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

понеділок, 9 вересня 2013 р.

Навіщо грамотність людині?

8 вересня відзначається незвичайне свято, яке увійшло до вітчизняного календаря не так давно – Міжнародний день грамотності. Воно бере свою історію з 1970 р., коли Організація Об’єднаних Націй офіційно ввела його до переліку міжнародних свят, а з 1 січня 2003 р. розпочався десятилітній період – Десятиліття писемності ООН.

Що означає бути грамотним? Грамотність визначає насамперед рівень освіченості і культури, зрештою – інтелекту людини. Приклад нашої грамотності – повсякденне життя: інтернет-форуми, написи на вулицях, телебачення, реклама.
Та у нашій країні існує серйозна проблема: писати неграмотно стає модно. Вже тривалий час в Інтернеті блукає так званий «падонковский язык» (іноді називають «албанським»), який чимало молодих людей уважають модним. По суті, він – перекручення звичайних слів на модний лад плюс додавання матів, як то кажуть, для покращення зв’язку між членами речення. Також модним стає суржик, різноманітні скорочення слів. Прикро… Адже Україна здавна була державою, в якій освіта займала одне з провідних місць. І за часів Київської Русі, і козацької доби, і подальших років грамотності жителів українських земель заздрили чимало європейських дослідників…
До Міжнародного дня грамотності у центральній читальній залі академії оформлено інформаційну зону “Україна – філософія освіти: від грамотності до компетентності”. Запрошуємо переглянути виставки: «Не плюндруйте мову!», «Заговори, щоб я тебе побачив», «Бібліотека. Книга. Читач», «Моральне. Пізнавальне. Цікаве». Також запрошуємо переглянути  інші оновлені діючі виставки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!