З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

пʼятницю, 27 березня 2015 р.

В. К. Рентген: 170 років від дня народження




У такій багатогалузевій науці, як медицина, є лише одна галузь, яка названа ім'ям першовідкривача. Це – рентгенологія.



Вільгельм Конрад Рентген – перший лауреат нобелівської премії з фізики. У 1895 році відкрив короткохвильове електромагнітне випромінюваннярентгенівські промені.
8 листопада 1895 р., коли його асистенти вже пішли додому, Рентген продовжував працювати. Він помітив що фотоматеріали, що лежали поруч з трубкою Гітторфа, упаковані в світлонепроникний папір виявилися незрозумілим чином засвіченими після прояву. Звичайна людина викинула б їх і забула, але геніальний вчений почав планомірні експерименти, щоб виявити причину незрозумілого явища. Він дізнався, що від вакуумних трубок дійсно виходять невидимі промені. Промені пробили чорну упаковку і змусили світитися флуоресціюючі речовини.
Сім тижнів практично наодинці науковець досліджував відкриті ним промені. Під час експериментів науковець розміщував поміж трубкою та ширмою різні предмети, які траплялися під руку: книжку, лист, скриньку – і з подивом зазначав, що невідомі промені пронизують кожен предмет по-різному. Згодом дослідник зробив такий же знімок власної руки…
Ще багато цікавого ви дізнаєтеся, якщо переглянете виставку у читальній залі «В.К.Рентген: відкриття X-променів»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!