З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

четвер, 25 лютого 2016 р.

Слава незламного духу


«Її поезія – то огнисте оскарження того гніту сваволі, під яким стогне Україна» – так охарактеризував творчість Лесі Українки Іван Франко. А Максим Рильський у своєму "Слові про Лесю Українку" назвав її нащадком Прометея за незламність духу та жадобу до життя. 

виставку «Слава незламного духу» презентує новий співробітник наукового абонементу –   Анжела Василівна Дунаєвська
"Ні, я жива, я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає!"
25 лютого – 145 років від дня народження Лесі Українки, української поетеси і громадської діячки.
* «Лісова пісня» Лесі Українки була написана всього лише за три тижні у м. Кутаїсі, що на Кавказі. Леся тяжко сумувала за Батьківщиною, крім того, знову загострилася її хвороба (ще у дитинстві вона захворіла на туберкульоз кісток). Ідея створити «Лісову пісню» була навіяна спогадами дитинства. В одному з листів Леся писала, що ця драма була створена на честь «волинським лісам». Цього року творові «Лісова пісня» – 105 років.
* Олена Пчілка (мати Лесі Українки) збирала зразки народних вишивок. У1876 року у Києві було вперше надруковано  її дослідницьку працю «Украинский народний орнамент. Вишивки, ткани, писанки». Жінка, у свою чергу, прищеплювала любов до народної творчості своїм дітям. Зокрема, Леся вже у 8 років виконала майже непосильну для такого віку роботу: вимережила батькові сорочку. На виставці «Слава незламного духу», що на науковому абонементі, представлений розділ «Український орнамент» з ілюстраціями української вишивки, зібраних Оленою Пчілкою.

. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!