З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

пʼятницю, 11 листопада 2016 р.

Оберіг людської долі


До Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва  у центральній читальній залі бібліотеки відбулася арт-зустріч із відомою лялькаркою, Заслуженим майстром народної творчості України, членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреатом премії імені В. Короленка та премії Самійла Величка, учасницею багатьох міжнародних і регіональних виставок, обласних етнографічних та фольклорних свят і фестивалів – Наталією Свиридюк.


Більше 20 ляльок-мотанок було представлено на загал. Естетично досконалі та науково достовірні, магічні символи-обереги, що несуть у собі творче відображення звичаїв народу – вони захопили присутніх своєю щирістю та гармонією. Поряд із такою лялькою, дійсно, ідентифікуєш себе українцем!
Приємні та змістовні хвилини спілкування із Майстром наповнили читальну залу потужною силою творчості. І вражаюче відкриття – Народне мистецтво можна не тільки споглядати, а й читати, бо там все символічно,  художньо й етнографічно вивірено! 

Студенти першого курсу стоматологічного факультету (6, 7 гр.), що були запрошені на зустріч, дізналися і про історію виникнення вузлової ляльки-мотанки, яку розповіла Христина Павловська (студентка четвертого курсу стоматологічного факультету), і про унікальність української народної ляльки, і про творчі здобутки народного майстра Наталії Свиридюк.  А ще вони стали учасниками майстер-класу від пані Наталії із зав’язування хустки на голові.


Маємо надію, що та добра енергетика, яка сходила того дня від прадавньої реліквії українського народу – ляльки-мотанки, ще довго оберігатиме серця присутніх від усіляких тривог і негараздів. 



Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!