З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

четвер, 6 червня 2019 р.

Геній століть




6 червня – традиційний Пушкінський день, який відзначають із 1997 року. Пушкін – найвизначніший російський письменник, якого ще за життя називали генієм, вважали «першим російським поетом не тільки сучасності, але й усіх часів». До 220-річчя з дня народження Олександра Пушкіна, у центральній читальній залі бібліотеки УМСА оформлено книжково-ілюстративну виставку «Геній століть», на якій представлені книги про життя і творчість поета з фонду наукового абонемента.


З Україною Пушкіна пов’язує чимало фактів і подій. Дружина поета, Наталія Гончарова, була правнучкою знаменитого українського гетьмана Петра Дорошенка.


Пушкін був у творчих і дружніх стосунках із М. Гоголем, М. Маркевичем, М. Максимовичем. Він цікавився українським фольклором. Дослідники творчості Олександра Пушкіна називають сотні достовірних адрес перебування його в Україні (усі адреси пов’язані з перебуванням поета на службі – неофіційному засланні).


Свої враження про Україну Пушкін зафіксував у багатьох своїх творах, а також у таких рядках: «Я не находил в Малороссии ни одного человека, с которым мне удалось говорить выгодно к России расположенным… такая ненависть происходила от нарушения прав Малороссии, от упадка кредита и промышленности, от возвышенных налогов, которые в Малороссии произвели непомерную бедность».
          


          


Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!