З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

середу, 12 червня 2019 р.

Везалій. Епітоме.




Чи ви знаєте, хто такий Андреас Везалій (або Везаліус чи Віттінгс)? А це ж йому треба дякувати за створення анатомії як науки, бо саме він попри заборону на розтин людського тіла (за що можна було втратити життя) вивчав його, розрізаючи свіжі трупи. Матеріал для досліджень студент Везаліус зберігав у своєму помешканні, знімаючи трупи злочинців зі шибениць за стінами міста. Адже він розумів, як мало знали про склад та організацію людського тіла Аристотель чи Гален, оскільки останній базував свою теорію на розтині тварин. Але в I половині XVI сторіччя лікарів учили тільки на їх книжках.




Систематизувавши всі свої дослідження, Везаліус у 1543 році видав фундаментальну працю у 7-ми томах під назвою "Будова людського тіла, в семи частинах" ("De humani corporis fabrica, libri septem"). Ілюстрації для цього твору зробив учень Леонардо да Вінчі – художник Калькар. У 1555 році автор зробив друге доповнене видання свого твору, який став основою сучасної анатомії.
Важко уявити, що довелося пережити вченому, відстоюючи нові погляди. Послідовники Галена не хотіли сприймати нічого нового, вони спрямували всю свою силу на боротьбу з ним та його наукою, що зрештою і призвело до смерті засновника анатомії та методики секції.


Андреас Везаліус видав ще одну книжку – скорочену версію свого семитомного твору, назвавши її "Епітоме", що в перекладі з давньогрецької означає "уривок". У фонді нашої бібліотеки є російське видання 1974 року, з яким може ознайомитись кожен охочий.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!