З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

пʼятницю, 1 липня 2022 р.

Ліки для душі

 Літо – пора відпочинку, коли можна зайнятися улюбленою справою, наприклад, – погортати сторінки книг.

Українська художня література феноменальна й незвичайна за своєю суттю. Кожен історичний період українські письменники описували метафорично та злободенно. З шедеврів української літератури цілком можливо вчити історію, так правдиво описуються люди та події.  Пропонуємо вам на вибір декілька чудових художніх творів українських авторів.

Роман Іваничук "Мальви", 1968 р.

"Мальви" – роман про відступництво й зраду. Спочатку він називався "Яничари". Сюжетна канва "Мальв" сягає середини ХVII століття: в Україні гетьмани ніяк не поділять булаву, натомість у Туреччині – розквіт яничарського корпусу. Майбутніх яничарів формують із захоплених українських хлопчаків. Турецька ж імперія панує на трьох континентах, але вже зрозуміло, що це – ненадовго, бо асимілювати аж таку кількість народів не вдасться. Цікаво, що в "Мальвах" описано не лише принципи деградації імперії, а й закономірності занепаду національної свідомостіРоман Іваничук пише образно, виважено, деталізовано, але без надмірного занурення в подробиці. Епоха, звичаї, побут – усе відтворено майже документально, але водночас творчо. Рекомендовано читати усім. Навіть тим, хто не цікавиться українською минувшиною. Бо роман більше, ніж просто історичний. Він про те, чому деякі нації занепадають.

Іван Франко "Boa Constrictor". Вийшла вперше окремим виданням 1884 р.

Boa Constrictor – це великий змій, полоз. Сама ж повість – інструкція, як стати багатим і впливовим. І хоча Іван Якович пише про Германа Гольдкремера, нафтові копальні і Галичину кінця ХІХ століття, усе описане на сторінках твору – особливо, принципи гендлювання нафтою і совістю – працює і процвітає і нині.

Богдан Лепкий "Мотря", 1926 р.

Постать гетьмана Івана Мазепи оповита легендами й переказами. Богдан Лепкий деякі з цих легенд і переказів розвіяв, а деякі – увіковічнив. Для цього йому довелося написати цикл із п’яти романів. Перші два називаються "Мотря" й у деталях описують любов Мазепи до похресниці і доньки Кочубеїв – Мотрі. Утім, окрім Мазепи, Мотрі і любові у романі чимало брудної імперської політики, підкилимних ігор, зрад, намагання видерти Україну з імперських пазурів. Богдан Лепкий натхненно попрацював з усіма доступними йому на той час архівними документами, тому історичні персонажі і їхні вчинки – більш ніж переконливі. Так само яскравий і правдивий опис побуту, звичаїв, традицій. Реалістичність – певно, чи не найголовніша характеристика прози Богдана Лепкого. Якщо сподобається "Мотря", можете читати далі – "Не вбивай", "Батурин" і "Полтава". Щоправда, – "Мотря" найменш кривава й найменш історично трагічна. До речі, з усіх примірників творів автора, у фонді залишилася лише вона. Інші  - на руках у читачів.

Ірина Вільде "Сестри Річинські". У двох томах. Перший том видано 1958, увесь двотомник – 1964 р.

Тонка жіноча психологія. Саме вона – головний персонаж "Сестер Річинських". Уявіть собі старосвітську родину греко-католицького священника, у якій виховується п’ятеро дівчаток, а тоді їхній батько – помирає. І кожна із сестер має подбати про себе сама. Тож кожна й дбає, як може. Чи як складається. Особливо, враховуючи провінційні реалії, помножені на ідеологічні тенденції. Чого лишень у романі немає! Але все, що є, обертається навколо пошуку жінками свого жіночого щастя. Уже за часи незалежності України двотомник кілька разів перевидавався, що ще раз доводить актуальність і читабельність роману.

До ТОП – 30 найкращих українських творів художньої літератури входять також: Панас Мирний "Повія", Анатолій Дімаров "І будуть люди", Іван Багряний "Сад Гетсиманський", Євген Гуцало "Шкільний хліб", Павло Загребельний. "Я, Богдан" та ін.

Це невеличкий перелік різних книжок – на різний смак і для різного читача, але кожна з них варта, щоб її взяли в руки. Зрештою, для того, щоб полюбити – треба зрозуміти. У випадку книжок це означає – прочитати чи перечитати. Було б бажання, а книжка – знайдеться. Запрошуємо на науковий абонемент книгозбірні ПДМУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!