З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

вівторок, 21 лютого 2023 р.

Міжнародний день рідної мови


Нації вмирають не від інфаркту.

Спочатку їм відбирає мову

Ліна Костенко


Міжнародний день рідної мови запроваджено ЮНЕСКО з метою максимального збереження мов усіх народів планети та шанобливого ставлення до них. Уперше його відзначили у 2000 році, й відтоді щорічно святкують 21 лютого. В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку й використанню інших мов національних меншин України, Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

Цього дня бібліотекою ПДМУ і кафедрою українознавства та гуманітарної підготовки для здобувачів освіти першого курсу медичного факультету №1 було проведено інформаційний брифінг «І лиш народ, тоді народ, як є у нього рідна мова», на якому університетською книгозбірнею було презентовано книжково-ілюстративний стенд відповідної тематики, а завідувачка кафедри Тетяна Лещенко розповіла присутнім про унікальне двотомне видання Юрія Шереха (Шевельова) – мовознавця і літературознавця – «Я – мене – мені… (і довкруги)», яке передала до фонду бібліотеки.

Тож поважаймо мову й культуру інших народів та плекаймо свою рідну! А в українському випадку, вживання і розповсюдження української державної мови в умовах сьогодення – це питання національної безпеки.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!