З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

понеділок, 22 травня 2023 р.

День пам’яті жертв політичних репресій в Україні

Указом Президента України від 21 травня 2007 р. встановлено щорічне відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій. Державний терор та репресивні заходи за політичною ознакою в Україні тривали з першої спроби встановлення радянської влади в 1918 р. і до середини 1980-их рр. Терор мав цілеспрямований, організований характер, уразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військовиків, політиків, діячів церкви, культури, мистецтва. На підставі архівних матеріалів СБ України, від 1927 до 1990 р. в Україні було заарештовано понад мільйон осіб. Крім того, з України примусово виселено 2 млн 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей.

Один із проєктів, який повертає імена і зберігає пам’ять про людей, похованих у Биківнянському лісі під Києвом, найвідомішому місці поховань жертв політичних репресій в Україні, – "Биківнянська трагедія: імена з безіменних могил". З 2017 року Національний історико-меморіальний заповідник  "Биківнянські могили" за підтримки Українського інституту національної пам’яті публікує серії інтернет-банерів з конкретними іменами і стислими життєвими історіями людей, похованих у Биківні, на так званій “таємній спецділянці НКВС УРСР”. За архівними даними, тут поховано до 100 тисяч безневинно знищених жертв комуністичного терору. 

За кожним рядком архівних документів – покалічені та знищені долі людей, які щиро прагнули лише одного – вільно жити, працювати, ростити дітей на своїй Богом даній землі. Ми вшановуємо пам’ять кожного, хто боровся з кривавим режимом, попри всі утиски та катування. Путінська росія продовжує геноцид українського народу, потворно наслідуючи усі ганебні методи найкривавішого тоталітарного режиму. Сьогодні Україна демонструє світові надзусилля у боротьбі проти воєнного вторгнення московської держави, вибиваючи окупанта з наших земель та виборюючи тим самим мир у всьому світі. Ми не можемо простити й забути. Ми пам’ятаємо. І Перемога буде за нами!

25 книг, які треба прочитати про українських політв'язнів


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!