З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

четвер, 25 травня 2023 р.

ЕПОХА Й ОДНЕ ЖИТТЯ

 

Минуть роки й століття, з’являться нові імена й нові відкриття, але визначні вчені в медицині не будуть забуті… їхні імена назавжди будуть вписані до золотої книги її історії.

І.М.Трахтенберг

                                                                                        

25 травня – 115 років від дня народження відомої лікарки-офтальмолога, академіка АМН України, професорки медицини, директорки Одеського інституту очних хвороб та тканинної терапії ім. В.П. Філатова (1957-1985) Надії Олександрівни Пучківської. Науковиця активно брала участь у міжнародних симпозіумах, конференціях (Велика Британія, Єгипет, Делі, Мюнхен, Італія, Мехіко, Лондон, Гельсінкі, Марсель та ін). Під час Другої світової війни Надія Олександрівна – фронтовий лікар. «Мені довелося провести велику кількість операцій і з допомогою магніту витягти багато осколків з очей». Після війни Н. Пучківська працювала разом із професором Володимиром Філатовим. У 1949 році була опублікована її перша робота про результати субтотальної кератопластики, тобто суцільної заміни роговиці. Фактично це продовження відкриттів Філатова, які вперше дозволили ефективно лікувати більма. Монографія науковиці «Пересадка роговиці при ускладнених більмах» двічі видавалася англійською мовою. Змінивши Володимира Петровича на посаді директора інституту офтальмології, Надія Пучківська близько тридцяти років, до 1985 року, керувала ним. У 1978 році академіку Н. О. Пучківській, проф. Н.С. Шульгіній, проф. Г.В. Легезі та канд. мед. наук В.П. Непомнящій за вивчення патогенезу опіків очей, розробку методів лікування опіків очей та їх наслідків була присуджена Державна премія України. Надія Олександрівна брала безпосередню участь у створенні перших вітчизняних лазерів, розробці техніки лазерних операцій, упровадженні ультразвуку в клінічну офтальмологію. 

Нотатки Надії Олександрівни знайшла її молодша сестра Галина Пучківська, опублікувати мемуари Н. Пучківська не встигла. «Розумію, що подробиці моєї біографії нікого не цікавитимуть, — зауважила вона в невеличкій передмові до нотаток, написаних українською мовою. — Але я розглядаю свої спогади як зріз життя звичайної людини в конкретну епоху історії, і це може зацікавити в майбутньому»…Допоміг з публікацією та написав передмову до видання академік І.М. Трахтенберг. Життя Надії Пучківської, звичайне і неймовірно цікаве, знову повернулося до нас.

Наукові праці та книгу спогадів Надії Пучківської «Епоха і моє життя» маємо у фонді наукового абонемента нашої книгозбірні. Запрошуємо до вивчення та прочитання.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!