З 1.01.24 року сайт бібліотеки знаходиться за адресою https://lib.pdmu.edu.ua

середу, 9 жовтня 2019 р.

А. Конан Дойл "Пригоди Шерлока Холмса" та інші твори


Читач рекомендує насолодитись "Пригодами Шерлока Холмса", відомого англійського письменника Артура Конан Дойла. Вони відомі широкому загалу завдяки українським та російським перекладам, численним екранізаціям, багатьом літературним та кінематографічним доробкам, що створені за мотивами оригінальних творів.


Уперше читач зустрівся з дивовижним детективом-консультантом у 1891 році, коли була видана повість "Скандал у Богемії". Загалом пригодам Шерлока Холмса автор присвятив 5 збірок оповідань (найвідоміші з-поміж яких "Пригоди Шерлока Холмса", "Записки про Шерлока Холмса", "Повернення Шерлока Холмса") та 4 романи – "Етюд у багряних тонах", "Знак чотирьох", "Собака Баскервілів", "Долина жаху". Прототипом головного героя вважається професор Единбурзького університету Джозеф Белл, але сам автор теж вирізнявся здатністю реконструювати події та розуміти характери людей, звертаючи увагу на дрібні деталі.

Артур Конан Дойл здобув медичну освіту та навіть працював лікарем протягом 10 років, але згодом присвятив себе літературі цілком. Існує думка, що сам він якщо не став прототипом, то при створенні обох головних героїв – і Шерлока Холмса і доктора Ватсона – щедро наділив їх своїми рисами.


У доробку талановитого письменника є не менш цікаві науково-фантастичні та історичні твори, хоча вони не змогли затьмарити слави Шерлока Холмса, що засмучувало автора. До речі, у бібліотеці УМСА є книжка Джона Діксона Карра "Жизнь сэра Артура Конан Дойла. Конан Дойл, его жизнь и творчество" (російською мовою). Читайте та насолоджуйтесь!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Залиште свій коментар!